Mot et nytt jubelår for Mercedes

Våren rykker stadig nærmere, noe som betyr at skiene kan legges bort til fordel for mer sommerlige aktiviteter. Blant årets høydepunkter for motorsportinteresserte, finner vi selvsagt årets formel 1-sesong. Fjorårets sammenlagtvinner Nico Rosberg har forlatt formel 1-sirkuset, noe som betyr at veien ligger åpen for at briten Lewis Hamilton kan ta tilbake sammenlagtseieren.

Rosbergs tilbaketog kan muligens vise seg å være en lettelse for Mercedes, ettersom samarbeidet mellom de Rosberg og Hamilton ikke akkurat gikk på skinner forrige sesong. Vi antar derfor at den nye Mercedes-føreren, Valtteri Bottas, får en noe mer underordnet rolle i teamet i Hamiltons jakt på sammenlagtseieren.

Lewis Hamilton blir nok en gang å regne med i sammendraget. Bilde: Peter Castleton

Lewis Hamilton blir nok en gang å regne med i sammendraget.
Bilde: Peter Castleton

Mercedes er i førersetet

Det hersker liten tvil om at Mercedes er den dominerende produsenten av formel 1-biler. Tyskerne har nå vunnet tre sesonger på rad, og det er lite som tyder på at dominansen kommer til å avta i år. Du får derfor gode odds hvis du tipper på en annen sammenlagtvinner i år. Red Bull vant fire år på rad fra 2010–2013, og energidrikken stiller i år med Daniel Ricciardo og Max Verstappen på laget. Hold også et øye med Ferrari og McLaren, særlig sistnevnte virker å være på vei ut av dvalen og kan muligens overraske denne sesongen.

Kan noen utfordre Hamilton og Mercedes?

Bookmakerne har først og fremst tror på Hamiltons lagkamerat, men det spørs om Bottas får «lov» til å gå helt til topps i sammendraget i årets sesong. Verstappen, Riciardo og Vettel kan alle vinne enkeltrenn på en god dag, men det kommer til å være tidenes oddsbombe hvis de greier å vippe Hamilton av pinnen i totalsammendraget. Mercedes har de siste årene vist at de ligger lysår foran de andre produsentene, og det er vanskelig å se at tyskerne får en seriøs utfordrer denne sesongen. Det koster nemlig skjorta å delta i formel 1-sirkuset, noe som har fått flere produsenter til å prioritere andre bilsporter. 

Norden er også representert

Norge har aldri hatt en formel 1-fører, men Sverige, Danmark og Finland er alle representert i årets utgave. Føreren med det største potensialet er utvilsomt finske Kimi Räikkönnen som kjører for Ferrari. På en god dag kan han muligens være med å knive helt i toppen i enkeltrenn. I tillegg kjører danske Kevin Magnussen for amerikanske Haas F1 Team, mens svenske Marcus Eriksson stiller til start for sveitsiske Sauber. Begge disse kommer nok til å spille statistenes rolle, og det blir en gedigen overraskelse hvis de blander seg inn i topp 6 i løpet av et enkeltrenn. 

Nye regler og raskere biler

I forkant av årets sesong har det kommet noen nye regler som har ført til noe frustrasjon blant de beste førerne. Det hersker en utbredt frykt om at de nye motorene kommer til å gjøre det mer vanskelig å passere biler, slik at vi kan risikere løp hvor rekkefølgen knapt blir endret. Hensikten med de nye reglene var å gjøre bilene raskere og dermed vanskeligere å kontrollere, men dette har ikke vist seg å være tilfellet i løpet av testrundene i Barcelona​. Formel 1 må derfor ikke glemme at det er en publikumsidrett, og det er viktig å unngå at selve løpene ikke blir forutsigbare, slik at interessen holdes ved like.