Norsk fiasko, men de nordiske håpene lever

De fleste har vel fått med seg at det ikke akkurat ble en vellykket VM-kvalifisering for de norske fotballherrene. Med to kamper igjen å spille er laget sjanseløst på en VM-billett, men det er fortsatt spenning i flere av gruppene.

De siste kampene i kvalifiseringen spilles fra 5 til 10. oktober, og så langt er det bare Belgia som er sikret deltakelse i Russland neste sommer. Det er nemlig bare gruppevinnerne som går direkte til sluttspillet, og de åtte beste toerne må derfor ut i omspill for å fordele de siste fire plassene.

13 europeiske land pluss vertsnasjonen skal til Russland neste sommer. "Moscow, Russia (Film Scan)" (CC BY 2.0) by Thomas Depenbusch

13 europeiske land pluss vertsnasjonen skal til Russland neste sommer.
“Moscow, Russia (Film Scan)” (CC BY 2.0) by Thomas Depenbusch

Danmark og Sverige har fortsatt sjansen

Våre to skandinaviske naboer har fortsatt muligheten til å kapre en omspillplass, og hvis du ønsker å følge fotball live på et høyere nivå enn det som har blitt servert av det norske landslaget de siste årene, kan du tippe på svenskenes hjemmekamp mot Nederland 7. oktober.  Sverige har vært langt bedre enn Norge på talentutvikling det siste tiåret, noe som har ført til at spillerne på det svenske laget representerer klubber på et høyere nivå.  Kampen mot Nederland blir en ren finale om andreplassen, og du får gode odds på å tippe at Sverige minst klarer uavgjort i dette oppgjøret. Dette kommer nemlig til å være tilstrekkelig for å holde Nederland bak seg på tabellen. 

Danmark, med en revitalisert Åge Hareide som trener, skal i likhet med svenskene ut i en avgjørende kamp om andreplassen. I motsetning til svenskene, så holder det ikke med uavgjort for de rødkledte i Montenegro 5. oktober. Kampen må rett og slett vinnes, og det gjelder derfor å holde trykket oppe fra de to gode kampene mot Polen og Armenia hvor danskene lagde ni mål.

Åge Hareide har fått tilbake engasjementet som dansk landslagssjef. "Åge Hareide at IT-galla 2010" (CC BY-SA 2.0) by Hnygard

Åge Hareide har fått tilbake engasjementet som dansk landslagssjef.
“Åge Hareide at IT-galla 2010” (CC BY-SA 2.0) by Hnygard

Island var ikke et blaff

Islands håp om å vinne Gruppe I gikk sannsynligvis fløyten når laget tapte mot Finland, og laget må med all sannsynlighet få med seg et resultat fra kampen i heksegryta borte mot Tyrkia 6. oktober. Taper islendingene der, blir de passert av tyrkerne på tabellen, noe som betyr at laget med all sannsynlighet mister andreplassen i gruppa. Island har uansett fått på plass et imponerende lag, og høsten 2017 er islendingene kanskje det sterkeste av de nordiske landene. Finland har i likhet med Norge bare syv poeng på åtte kamper, og det er verdt å merke seg at begge disse landene har tatt ett poeng mindre enn Færøyene.

Italia må ut i omspill

Italia ble for små mot Spania i Gruppe G, og de blåkledte må derfor ut i et omspill. Italia har vært med i samtlige VM i moderne tid, og det blir en ordentlig sensasjon hvis de ryker i playoffen. Italia er derfor det laget de syv andre helst ikke vil møte, og det blir tøft for de nordiske naboene våre å slå dem ut over to kamper. Det er også sannsynlig at de regjerende europamesterne fra Portugal må kvalifisere seg via omspillet. Avgjørelsen faller i den siste kampen i Gruppe A når de møter gruppeleder Sveits på hjemmebane. Vinner portugiserne den, blir det alpelandet som må ta til takke med en plass i omspillet.